Musée d’arts de Nantes

Musée d’arts de Nantes

Nantes - France

A dialogue between interior and exterior

A €48.8 million renovation project that involved the restoration, transformation and expansion of the historic Museum of Fine Arts in Nantes. The project involves several key buildings, extending the 19th-century 'Palais' and the 17th-century oratory chapel while also adding a 4,000-square-meter exhibition space for contemporary art. An auditorium, a library, new educational facilities, an archive and an outdoor sculpture courtyard were also created.
The complex now benefits from a close relationship between interior and exterior.

Customized solutions

Simeon handled the "special works" aspect of this project, installing all-glass display cases by the entrance of the historic building, and a panoramic elevator inside. For the new buildings, we developed and built glass roofs, point-fixed doors, a cable facade and an extension called the "sacristy", made entirely from steel and glass. To create these architectural components, we developed and tested customized construction systems that are not available on the market. In particular, the cable facade, which acts as the main frontage of the "Cube" building, is one of the most distinctive elements of the project. This facade features T-shaped steel cross-beams supported by pre-tensioned cables. The infill is made of double glazing with an embedded marble layer, giving the facade a translucent appearance.

download data sheet

Musée d’arts de Nantes

10 Rue Georges Clemenceau, 44000 Nantes, France

Stanton Williams Architects

City of Nantes


Ucw < 1,2 W/m² K

500 m² envelope - 600 m² sistemi SSG - 300 m² glass windows

stay updated with our news

Sign up to our newsletter

enter your e-mail address